Болката като причина да посетим зъболекаря 

Често стоматологичните проблеми са свързани с болка и дискомфорт, които усещаме при тяхната поява. И когато търсим помощ от нашия зъболекар, искаме болката да изчезне или поне да се редуцира на мига. Разбира се, това невинаги е възможно и зависи от конкретния проблем, но и от специалиста, на когото сме се доверили. 

Болката като причина да не посещаваме зъболекар 

Болката е отрицателно усещане, което има способността да ни травмира, да създава неприятни спомени, които да бъдат спирачка за някои наши действия. Например - ако в детството си родителите ни са ни завели при стоматолог, който сме запомнили само с болката, която ни е причинил, както и с пълната липса на внимание и отношение, това може да ни накара и години по-късно да не искаме да прекрачим прага на зъболекарския кабинет и да отлагаме до последно посещенията си. 

В подобни случаи стоматологът трябва да влезе в ролята и на психолог, да изслуша и разбере страховете на пациента, както и да му даде подробна информация за необходимото лечение. 

Обезболяване 

За пациентите, които имат нетърпимост към болката и усещанията, съпътстващи стоматологичното лечение, винаги има вариант то да протече под упойка. В повечето случаи тя се поставя при хирургични манипулации (като вадене на зъб) или кореново лечение, но при желание на пациента може да се приложи и при лечение на кариеси например.

Този избор дава възможност на денталния специалист да работи по-уверено и в някои случаи да се редуцира необходимостта от повече посещения в кабинета. Пациентът пък е по-спокоен, елиминират се неприятните емоции и се дава възможност за постигане на по-добър ефект от лечението. 

Съставът на упойките, които се използват в стоматологията, непрекъснато търпи промени и подобрения. Днес той е по-изчистен от преди и употребата им е по-безопасна за пациентите.

От голямо значение е и как точно ще бъде поставена упойката, защото това също е свързано с неприятни усещания. Но ако сме в ръцете на добър специалист, който използва правилните игли и техника, болката ще бъде незначителна.

Упойки се поставят и на деца, като за тях те са с различен състав от тези за възрастните пациенти - без адреналин например. Разбира се, това се случва при изричното желание на родителите или след като денталният специалист ги е запознал с невъзможността лечението да се извърши без обезболяване.  

Внимание 

Не всички пациенти искат упойка при всяко посещение при зъболекаря. Но всички искат да не ги боли. Въпреки че няма как болката да се неутрализира напълно, подходът и начинът на работа на зъболекаря също са от голямо значение. Когато той е внимателен, вслушва се в сигналите, които пациентът му изпраща и подхожда приятелски, това също има важна роля в цялостния процес на лечение. 

Технологии срещу болката 

Както в повечето други сфери от живота ни днес, така и в стоматологията всичко търпи промяна благодарение на технологиите. Те създават иновации, които са от полза не само на денталните специалисти, но и на пациентите.

А какво искаме всички - да не ни боли, когато седнем на зъболекарския стол. Тази задача става много по-лесна, когато се използва модерна апаратура, в крак със световните тенденции в областта на денталната медицина.

Новооткритите методи за решаване на различни проблеми също са свързани с намаляването на времето за лечение и неприятните усещания.  Новите зъболекарски машинки са далеч не толкова шумни и страшни, както тези, които си спомняме от преди години. А това веднага намалява страха, изникващ на подсъзнателно ниво.

Кавидент срещу болката

Специалистите от дентален център Кавидент обръщат съществено внимание на индивидуалния подход към всеки пациент. Това включва на първо място запознаване с неговите нужди и предпочитания. Ако са свързани със страх от зъболечение или непоносимост към болка, те ще направят най-доброто, за да оправдаят високите очаквания към тях.

Екипът на Кавидент непрекъснато се усъвършенства и е в крак с всичко актуално в света на денталната медицина. Свят, в който на преден план са профилактиката и иновативните методи на лечение, а болката и неприятните усещания за минимизирани до краен предел. Това важи най-вече за области като имплантологията и ортодонтията.

Кавидент и малките пациенти

Децата са много по-чувствителни на болка, а и вече споменахме за травмиращия ефект, който може да има посещението при зъболекар, който не прояви достатъчно внимание към малкия пациент. Затова е много важно още с влизането в клиниката да бъдат посрещнати с усмивка и предразположени по правилния начин. Ако искаме да дадем най-доброто на детето си, правилният избор е Кавидент:

1. Опитните детски зъболекари знаят колко е важно децата да не развият страх към зъболекаря, защото това ще навреди на грижите за оралното им здраве в бъдеще.

2. Те подхождат с голямо търпение и разбиране, за да се превърне посещението в стоматологичния кабинет в забавна игра

3. Кабинетите са уютни и не предразполагат към стресови усещания

4. Малките пациенти получават малък подарък на края на посещението си като награда, че геройски са изтърпели лечението