Какво представлява водният лазер

Водният лазер се захранва с въздух, вода и лазерна енергия. Част от нашите зъби са изградени от вода и когато се използва Waterlase, водните молекули се активират и правят прорез в зъба или в меките тъкани.

Предимства на водния лазер

1. Най-голямото предимство е, че за разлика от традиционните методи, при Waterlase технологията акцентът е върху безболезненото и минимално травмиращо лечение на различни стоматологични проблеми. Упойките стават ненужни, а страхът от зъболекаря остава в миналото. Това се постига най-вече с непрекъснатото разпръскване на вода, с което зъбът се поддържа хидратиран и се предотвратяват неприятните усещания.

2. Водният лазер успява да разрязва най-твърдата тъкан в човешкото тяло - емайла, без неприятни вибрации, загряване и необходимост от оказване на натиск.

3. При използването на апарата се гарантира максимална стерилност, която не е възможна при традиционните методи на лечение. Директен допир няма, защото лазерният лъч работи на 1-3 милиметра разстояние от тъканите.

4. Позволява по-бързо премахване на кариесите, като това може да се случи в едно посещение, вместо в две например, ако се използват конвенционална апаратура.

5. Прецизността е едно от основните предимства. С водния лазер се премахва възможно най-малка част от зъба, за да може да се елиминира проблема. Не предизвиква допълнителни пукнатини в зъба, както свредлото на зъболекарската машина.

6. Рискът от инфекции, възникнали по време на стоматологичното лечение, е сведен до минимум с този метод.

Употреба на водния лазер в стоматологията

1. Апаратът има широко приложение в работата на специалистите в дентален център Кавидент - както върху твърдите повърхности (зъби, кост), така и върху меките тъкани в устната кухина. Носи удобство както на зъболекаря, така и на пациента.

2. Водният лазер най-често се използва за лекуване на кариеси, независимо от тяхната големина. Най-подходящ е за лечение на иначе труднодостъпните и болезнени шиечни кариеси.

3. Възможна е и направата на малки, безшевни срезове, заменяйки скалпела. Затова и се използва предимно в денталната хирургия.

4. Освен тях, с много по-малко болка могат да се третират и по-серизони проблеми като грануломи, като манипулацията е напълно безкръвна.

5. Технологията Waterlase се използва и при пародонтози и гингивити, като джобовете във венците се почистват лесно и в дълбочина, с гарантирана стерилност.

6. Лекуват се афти и херпеси, премахват се брадавици и други образувания в устната кухина. Това става само с едно посещение в дентален център Кавидент и безболезнено, като няма риск от последващо инфектиране, защото всичко е стерилно.

7. Waterlase е много подходящ метод за лечение на стоматологични проблеми при деца и бременни, защото минимизира необходимостта от упойка, както и болката.