Какво е шина за избелване на зъби

Шината за избелване на зъбите е индивидуално изработена според структурата на челюстта, подобна на ретенционна шина или стоматологична капа. Тя е предназначена да задържа гел за избелване на зъбите, като ускорява процеса на изсветляване.

Обикновено се изработва от мек и гъвкав материал и е адаптирана към вашата челюст за оптимални резултати.

Как се използва шина за избелване на зъби

Преди използване на шина за избелване на зъбите, е препоръчително да се консултирате с вашия зъболекар от Кавидент за пълен преглед и почистване на зъбите.

Персонализация: Денталният специалист ще направи отпечатъци на вашите зъби, които след това ще се използват за създаване на индивидуално адаптирана шина.

Нанасяне на гел: Нанесете тънък слой гел за избелване на зъбите върху шината.
Носене на шината: Поставете шината на зъбите си и я оставете за препоръчаното време.

Последваща грижа: Извадете шината, изплакнете устата и шината, съхранявайте шината в кутия.

Предимства на шините за избелване на зъби

Тъй като са персонализирани, шините за избелване на зъбите са удобни и обикновено не причиняват дразнения.

Ефективност

Персонализираната шина гарантира, че гелът се допира равномерно със зъбите, подобрявайки ефективността на процеса на избелване.

Удобство

Шините могат да се носят когато имате възможност, обикновено през нощта, или за по-кратки периоди през деня.

Рискове при шините за избелване на зъби

Избелването на зъбите може да причини чувствителност. Ако забележите това, консултирайте се със зъболекаря си незабавно.

Раздразнение на венците

Шините, които се допират до венеца, могат да причинят раздразнение. Винаги следвайте указанията за количеството гел, което е препоръчано за вас.

Прекомерна употреба

Прекомерната употреба на избелващи продукти може да доведе до ерозия на емайла, затова е важно да следвате препоръките на вашия зъболекар от Кавидент.

Редовното почистване на шината е препоръчително за по-добра хигиена и чиста устната кухина. Редовните посещения при зъболекар също са важни, за да се гарантира здравето на вашите зъби и венци.

Какво е гел за избелване на зъби

Гелът за избелване на зъби е базиран на пероксид и се нанася директно на повърхността на зъбите. Гелът обикновено съдържа водороден пероксид или карбамидов пероксид като активна съставка.

Тези гелове работят, като се разтварят, за да освободят кислородни молекули, които проникват в емайла и дентина. Кислородните молекули разпадат цветните петна, които са залепнали по емайла.

Предимства

Ефективност: Обикновено дава по-бързи резултати в сравнение с натуралните методи.
Прецизност: Лесен за нанасяне, което ви позволява да насочите внимание към конкретни зъби или области.
Цена: По-достъпен от професионалните избелващи процедури в стоматологичната кабинет.

Недостатъци

Чувствителност: Може да причини чувствителност на зъбите и раздразнение на венците.
Неравномерност: Резултатите могат да варират в зависимост от качеството на гела и степента на петната.
Преходност: Избелващият ефект обикновено не е постоянен и изисква редовна поддръжка.

Честата употреба на гела или дългото му задържане могат да доведат до ерозия на емайла. Както при всеки стоматологичен продукт, препоръчително е да се консултирате със зъболекаря си преди да започнете ново лечение, особено ако имате съществуващи стоматологични проблеми.

Шините за избелване на зъби предлагат ефективен и удобен начин за по-красива усмивка. Шините и гелът за избелване имат своите предимства и недостатъци, съществено важно е да се консултирате с вашия зъболекар от Кавидент, който ще ви насочи към най-правилния метод за вас.