Причини за появата на кариес

Кариесът е разрушаване на твърдите тъкани на зъба (емайл и дентин) вследствие действието на различни бактерии при благоприятни за тях условия в устната кухина.

Появата им най-често се свързва с навиците ни за устна хигиена, както и с храните, които консумираме. Съществува и генетична предразположеност към по-лесно развитие на кариеси, но към нея голям принос имат и недобре почистените хранителни остатъци по повърхността на зъбите, както и прекомерната употреба на захарни изделия.

Зъбната плака и повишената киселинност в устната кухина са идеални условия за развитие на бактерии, които увреждат първо емайла, а след това продължават да разрушават зъба и в дълбочина.

Развитие на кариесите

Най-добрата превенция е редовната и правилна устна хигиена, с която намалява значително шанса за развитие на кариеси. Ефективното почистване на устната кухина след всяко хранене например е от съществено значение.

Много е важно също така редовно да посещаваме нашия дентален специалист, който може да открие кариесите в начален стадий. Тогава лечението им е много по-бързо, лесно и ефективно, отколкото ако чакаме да ни заболи.

Кариесите първоначално са просто едно бяло петно, което е признак за начална фаза на нарушаване на емайла. Тук процесът на деминерализация е все още обратим и няма нужда от лечение. В следваща фаза кариесът се превръща в кафяво петно на дентина и се появява чувствителност на зъба. Тогава той вече може да се изчисти и пломбира.

Болката е признак за напреднал процес, който може да достигне както до дентина, така и до пулпата на зъба. В тези случаи от един обикновен кариес става пулпит, който изисква специализирано кореново лечение. Понякога в следствие на разрушаване на повърхностите се стига и до счупвания на зъба, които се възстановяват с изграждане.

Видове кариеси

Те се разделят в зависимост от това кои повърхности на зъба обхващат на повърхностни (само емайла), средно дълбоки (емайла и дентина) и дълбоки (на цимента). В зависимост от разположението си, те могат да бъдат на една или две повърхности, шиечни, на коронката, на контактна повърхност и т.н.

Някои кариеси са остри и се развиват много бързо (предимно при млади пациенти), а други са хронични и при тях развитието е много по-бавно. Кариесите се появяват както на постоянните, така и на млечните зъби, затова е от съществено значение устната хигиена да се превърне в навик от най-ранна детска възраст.

Лечение на кариес

То се състои от няколко последователни етапа. Ако е необходимо, манипулацията се започва с обезболяване по желание на пациента.

Първата стъпка е премахването на кариозната маса – разрушените от кариеса зъбни тъкани. В зависимост от неговата дълбочина, това премахване може да засегне само емайла или и дентина. За целта се използват традиционните ротационни инструмент или пък воден лазер, който предлага много по-безболезнено лечение.

В дентална клиника Кавидент можем да изберем премахване на кариес с иновативния уред Waterlase. Той се захранва с въздух, вода и лазерна енергия. При използването му няма директен допир, защото лазерният лъч работи на разстояние 1-3 милиметра от тъканите. Това гарантира максимална стерилност, както и липса на неприятни вибрации, болка и натиск.

Независимо кой от двата метода за изчистване на кариеса изберем, следващата стъпка е промиване с цел дезинфекция. След това се пристъпва към поставянето на пломбата (обтурация). С нея се запълва отстранената част от зъба и се възстановява неговата цялост.

В съвременната стоматология се използват фотокомпозитни пломби. Те се характеризират както с висока износоустойчивост, така и с по-голяма естетичност. Нашият дентален специалист в Кавидент ще избере най-подходящият нюанс, за да бъде пломбата максимално неразличима, особено ако говорим за предните зъби.

Фотокомпозитните пломби се втърдяват с помощта на синя светлина, а след това се пристъпва към изпилване на остатъчен материал (ако има повдигане например) и полиране на зъбната повърхност.

Ако разрушението на зъба в следствие на кариеса е по-голямо, в дентална клиника Кавидент можем да изберем възстановяване на неговата цялост по най-модерен метод – с инлейн, онлейн или коронки, направени от изцяло автоматизираната CEREC технология. Тя гарантира най-високо качество, функционалност и естетика, които не винаги са постижими от зъботехниците, които работят на ръка.

Благодарение на новите технологии в денталната медицина, с които Кавидент разполага и прилага, лечението на кариеси вече отдавна не е онзи кошмар от нашето детство, свързан с много болка, а на финала - черна пломба, която се вижда от километри. Най-добрият съвет е да наблегнем на превенцията на кариесите, но при всеки пропуск е добре да знаем - Кавидент е нашето място за лечение.