Причини за оцветяване на зъбите

Най-често зъбите се оцветяват от различни храни и напитки, като кафе, кола или червено вино. Силно оцветените храни като сладоледи и близалки имат високо съдържание на изкуствени оцветители които залепват по емайла и променят естествения цвят на зъбите. Пушенето на цигари също се отразява негативно на цвета на зъбите.

Напитки

Кафе и Чай: Тъмните пигменти в кафето и чая, известни като хромогени, се прилепват към емайла, причинявайки забележими петна.
Червено Вино: Освен хромогени, червеното вино съдържа танини и киселини - три фактора, които допринасят за оцветяване.
Кола/Газирани напитки: Тъмните цветове и киселини в газираните напитки определено не благоприятстват за по-бели зъби.
Плодови Сокове: Сокове като грозде, нар и боровинка имат силни цветове и могат да доведат до петна по зъбите.

Храни

Плодове: Въпреки че са богати на антиоксиданти, плодовете като боровинки, черници и череши могат да причинят петна.
Подправки: Наситените цветове на подправките като куркума могат да оставят жълтеникави петна по зъбите с времето.
Доматен Сос: Доматите имат киселинност и ярко оцветяване, два фактора, които допринасят за оцветяване на зъбите.
Балсамов Оцет: Неговият тъмен цвят и склонността да се залепва за зъбите го правят кандидат за оцветяване.

Общите фактори между тези храни, които причиняват петна, са хромогени и танини. Хромогените са интензивни цветни пигменти, които се прилепват към емайла. Танини са растителни съединения, които улесняват прилепването на петната към зъбите. Киселините от друга страна разрушават емайла и по този начин петната проникнат по-лесно.

Превантивни Мерки

Макар че избягването на тези храни напълно не е практично или необходимо, можете да предприемете някои стъпки за минимизиране на оцветяването:

Пийте вода: Консумацията на вода след хранене може да помогне пигментите да се измият.
Дъвчете дъвка: Дъвката без захар увеличава производството на слюнка, което естествено може да почисти зъбите ви.
Използвайте сламка: Сламката ще ограничи контакта, който оцветяващата напитка има със зъбите ви.
Редовни дентални прегледи: Рутинното почистване на зъбите помага да се премахнат повърхностните петна.

Натурални продукти за избелване на зъби

Натуралните продукти като кокосово масло могат да ви помогнат в избелването на зъбите, но трябва да знаете, че има и рискове когато използвате прекалено често продукти с висока киселинност.

Сода за хляб

Популярена съставка в натуралните пасти за зъби, содата за хляб може ефективно да почиства и избелва зъбите. Направете паста, като смесите вода със сода и я нанесете на зъбите си с четка за зъби.

Кокосово масло

Лауриновата киселина в кокосовото масло помага за отстраняване на бактерии от устната кухина. Този метод включва жабурене с една лъжичка кокосово масло за 15-20 минути. Кокосовото масло може да намали плаката и да доведе до по-светла усмивка.

Ябълков оцет

Неговата естествена киселинност може да премахва петната, но трябва да се използва внимателно, тъй като може също да разруши емайла. Винаги разреждайте ябълковия оцет с вода и изплакнете обилно след това.

Активен въглен

Използван от векове, активният въглен може да абсорбира плака и други вещества, които оцветяват зъбите. Неговата абразивност обаче го прави по-малко подходящ за редовна употреба.

Предпазни мерки при избелване на зъби в домашни условия

Винаги се консултирайте с вашия зъболекар от Кавидент преди да започнете каквото и да е избелване на зъби, натурално или лазерно. Той ще ви насочи към най-добрия за вас метод, така че да запазите зъбите си здрави и бели възможно най-дълго време.

Имайте предвид, че прекомерната употреба на всякакви продукти, дори и натурални, може да навреди на зъбите ви. Препоръчително е да извършете тест за алергични реакции преди употреба.