Цени по здравноосигурителна каса

Не всички дентални специалисти имат сключен договор с Националната здравноосигурителна каса. Тези, които работят с нея, ни дават възможност да се възползваме от процедурите с доплащане, които се полагат на всяко здравноосигурено лице всяка година. Сумата е по 25 лева, а остатъкът се доплаща от пациента.

В повечето случаи тези стоматолози имат повече пациенти, което предполага и повече чакане. Договорът с НЗОК обаче не задължава денталният специалист да работи по ценоразпис, изготвен от Касата. Има само общ минимум за стойността на различни манипулации, който се определя от Стоматологичния съюз.

Всеки специалист обаче сам определя цените на своите услуги, а ние, като пациенти, сме длъжни да се запознаем с тях, за да направим своя информиран избор.

Цена и качество на услугата

Ако сме склонни да платим повече за една или друга стоматологична интервенция, сме напълно в правото си и да очакваме по-високо качество. Често по-високите цени са свързани по-висококачествените материали, които се използват за направата на пломби, коронки и други.

А това е в голям плюс както за стоматолога, така и за пациента, защото гарантира по-дълъг живот на зъба и намалява риска от възникване на оплаквания след неговото лечение.

Разбира се, от съществено значение е и апаратурата, която се използва в кабинета или денталния център, на който сме се спрели. Кавидент например предлага последно поколение технологии от света на денталната медицина в София.

Тази апаратура изисква сериозна инвестиция, която е както в имиджа на клиниката, така и в здравето на пациентите. Ако искаме висококачествени резултати, ние ще изберем точно такова място, за да си гарантираме качество на лечението както в Лондон, Ню Йорк или друга точка по света. Но тук цените са далеч по-разумни.

Модерната техника позволява не само по-бързо и лесно извършване на различни процедури, но и по-безболезнено. А това е от съществено значение за много пациенти, готови да платят малко повече, но да не се травмират излишно.

Благодарение на съвременната апаратура можем да се възползваме както от иновативни начини на лечение на различни стоматологични проблеми, така и да се погрижим за усмивката си чисто козметично.

Цената се определя от професионалния опит

Всички искаме да попаднем в ръцете на наистина добър специалист, който да реши бързо и качествено всеки възникнал проблем. Но те, за съжаление, не са толкова много, колкото ни се иска, а тяхното време е ценно.

Затова и често цената на услугата се определя от опита и професионалната квалификация на денталния специалист. Зъболекарите получават специален коефициент от Стоматологичния съюз на базата на тези два критерия и колкото по-висок е той, толкова по-голямо основание е за по-високо заплащане на труда.

Фактори при определянето на зъболекарски цени

Цените на стоматологичните услуги зависят и от още редица фактори. Локацията често е от решаващо значение и ако клиниката или кабинетът са в самия център на града, то можем да очакваме по-високи цени. Това е свързано с наема на помещението, както и с цялостната обстановка в него.

За много хора е важно да не се чувстват като на лекар, а дентална клиника Кавидент ни предлага приятна, модерна и релаксираща приятелска обстановка, благодарение на която бързо забравяме за всякакви притеснения.

Очаквано, цените на стоматологичните услуги в София и другите по-големи градове са по-високи, отколкото в по-малките.

Ако имаме спешен стоматологичен проблем, който не търпи отлагане и ни се наложи да посетим дентален специалист в почивен ден и извън работно време, можем да очакваме по-високи цени на услугите. В този случай обаче, здравето е на първо място.

У нас е много добре развит и стоматологичният туризъм. А това е категоричен знак, че качеството на услугите, което се предлага от родните специалисти, не отстъпва на това на чуждите им колеги.

Цените в България обаче са значително по-ниски, което кара много чужденци да избират страната ни, за да се сдобият със здравата и красива усмивка, за която винаги са мечтали. А в дентална клинка Кавидент и те, и ние намираме най-високо качество на конкурентни цени.

Как да плащаме по-ниски цени при зъболекар

Разбира се, цената на стоматологичното лечение, от което се нуждаем, зависи пряко и какви са нашите оплаквания. Едно лечение на пулпит, ендодонтско лечение и поставяне на коронка винаги излиза в пъти по-скъпо от премахване на кариес и поставяне на пломба.

За да си спестим излишни разходи, е важно да посещаваме нашия дентален специалист поне веднъж годишно, за да може всички проблеми да се хващат в начален етап и отстраняването им да е по-бързо, лесно и евтино. А спестените пари можем да инвестираме в изправяне или избелване на усмивката си например.