Какво е устна хигиена

Ежедневните грижи, които полагаме за устната си кухина. В това число влизат:

 1. Редовното миене на зъбите
 2. Използването на конец за зъби
 3. Използването на вода за уста
 4. Почистването на езика
 5. Почистването на зъбен камък

Тези процедури ни гарантират добро орално здраве, свеж дъх, красива усмивка и предотвратяване на стоматологични проблеми, които изискват лечение. Така редовното полагане на грижи за зъбите и венците може да спести време и средства.

Четката за зъби

Нейният избор не е за подценяване, защото от него зависи до голяма степен ефективността на миене. Четките са с различна твърдост и трябва да изберем точната за нашите нужди. Ако използваме четка с прекалено твърд косъм, можем да разраним чувствителните си венци.

Четки с повече влакна гарантират по-добро отстраняване на натрупванията и по-осезаемо чувство за чистота. Можем да заложим и на електрическа четка, като е по-добре първо да се консултираме със стоматолога си.

Пастата за зъби

Тук изборът ни е наистина голям. Ако нямаме конкретни оплаквания, като пародонтит например, най-добре да изберем паста, която ни гарантира цялостна защита и грижа. Вече има и продукти с изцяло натурален състав.

Към избелващите пасти трябва да подхождаме с внимание, защото не са препоръчителни за чувствителни зъби. Ако имаме подобно оплакване, по-добре да изберем паста, която ни предпазва от внезапната болка.

Конците за зъби

Те са добър избор, който ни гарантира премахването на остатъци от храна и в междузъбните пространства, които е много по-трудно да почистим с четка за зъби. Трябва обаче да ги използваме внимателно, защото могат да разранят венците.

Цели на устната хигиена

Елиминиране на плаката

Най-важното, което трябва да правим, е да премахваме зъбната плака. Тя се натрупва по зъбите в следствие на храната, която консумираме през деня. Колкото повече време останат отлаганията, толкова по-голям е шансът да се превърнат в кариеси.

Освен това, плаката е предпоставка за поява на зъбен камък. Когато той е налице, също се нуждаем от стоматологична грижа. Може да предизвиква и проблеми с венците, които често са много болезнени и да създадат сериозен дискомфорт.

Намаляване на бактериите в устната кухина

Колкото и стряскащо да ни звучи, всеки човек има хиляди различни видове бактерии в устата си. Докато някои от тях не предизвикват проблеми, други са предпоставка за поява на кариеси и пародонтит. Затова е добре да се погрижим за елиминирането на възможно най-голяма част от тях.

Премахване на лошия дъх

В някои случаи той е предизвикан от здравословни проблеми, за които трябва да се консултираме с лекар. Но ако подобни не са налице, редовната устна хигиена ни гарантира свеж дъх, който е много важен за социалните ни контакти. Когато премахнем натрупванията от храна между зъбите, предотвратяваме тяхното гниене, което е основен причинител на халитозата.

По-бели зъби

Зъбите ни ще са не само по-здрави, но и по-красиви, ако полагаме правилната грижа за тях. На пазара вече има голямо разнообразие от продукти, сред които лесно ще намерим най-подходящия за нашите нужди и изисквания.

Избелващите пасти за зъби са подходящи за нас, ако искаме естествен ефект и нямаме сериозни оцветявания, които изискват премахване в стоматологичен кабинет.

Правила за добра устна хигиена

 • Миенето на зъбите с четка и паста трябва да бъде поне два пъти на ден - след ставане и преди лягане.
 • Важно е миенето на зъбите да продължи поне две минути и да обърнем достатъчно внимание на всички места
 • Ако имаме възможност, да мием зъбите си и след като сме обядвали
 • Ако не, добре е да използваме конец за зъби, с който да премахнем натрупвания
 • Жабуренето с вода за уста след измиване на зъбите ни гарантира максимално елиминиране на бактериите в устната кухина, както и по-свеж дъх
 • Когато искаме да се погрижим за устната си хигиена по време на забързан ден, най-лесното решение е дъвката, която е добре да бъде без захар

Професионална консултация

Поддържането на добра устна хигиена зависи от личните ни навици, но за да постигнем търсен ефект е добре да се консултираме с личния си стоматолог. Той е запознат с проблемите, които имаме, и може да ни предложи най-доброто решение или превенция.

Например, ако имаме проблеми с венците е добре да използваме конец за зъби или специални четки, с които да предотвратим натрупването на плака по гингивалния ръб.

С напия зъболекар трябва да се консултираме и за това какви продукти да използваме за оралната си хигиена. Четката, пастата и водата за уста трябва да бъдат съобразени с индивидуалните ни нужди. Може да имаме необходимост и от специални, медицински продукти, които ни бъдат препоръчани.

Храни и напитки

Това, което консумираме, също оказва пряк ефект върху устната хигиена. Добре е да избягваме:

 1. Храните и напитките с високо съдържание на захар
 2. Храни и напитки с висока киселинност
 3. Храни с високо съдържание на нишесте
 4. Прекомерна консумация на кафе и червено вино
 5. Алкохол

Тютюнопушенето също е сред водещите рискови фактори, застрашаващи оралното здраве. Ако сме пушачи, трябва да обръщаме още по-голямо внимание на оралната хигиена.

Кое е добре за устната ни хигиена

 • Храните, богати на калций
 • Богатите на белтъчини храни
 • Зеленчуците
 • Плодовете, но без цитрусите
 • Водата, защото отмива натрупвания

От какво ни предпазва добрата устна хигиена

 • Кариеси
 • Лош дъх
 • Заболявания на венците, които могат да доведат и до загуба и зъб
 • Зъбен камък

Защо е важно да имаме добра устна хигиена

Благодарение на нея се предпазваме не само от проблеми със зъбите и венците. Редица заболявания извън устната кухина са свързани с нередовните ни навици по почистване на зъбите.

Тялото ни е един механизъм, в което всяка система е свързана с друга. Така лошата устна хигиена може да се превърне в предпоставка за:

1. Сърдечно-съдови заболявания - Когато бактериите от устната кухина не са премахнати чрез почистване, по кръвта те могат да достигнат до сърцето и да предизвикат сериозно здравословни проблеми, като високи нива на холестерол и възпаления

2. Диабет - Той се свърза с появата на редица изменения в устната кухина, като сухота в устата например.

3. Различни изследвания включват оралните инфекции с онкологични заболявания, ранна деменция и други сериозни медицински състояния.