Медицинска паста за зъби

Повечето пасти, които се предлагат в супермаркети и дрогерии са по-скоро козметични, но не и с медицински ефект. Някои от тях са за избелване, други гарантират по-добро почистване и предотвратяват образуването на плака, а трети се грижат за здравето на венците. Има и по-специализирани - за чувствителни зъби например, но съвсем друго подразделение са медицинските пасти.

Ако сме в процес на лечение на конкретен стоматологичен проблем, нашият дентален специалист най-вероятно ще ни предпише конкретна паста, която да подпомогне ефекта от процедурите. В някои случаи и в самия кабинет или клиника можем да се сдобием с тях.

Основната разлика между медицинските и останалите пасти за зъби е в активните съставки, както и в силата на техния ефект. Затова е добре да не се пристъпва към тяхната употреба, освен ако не е консултирана с нашия дентален специалист от Кавидент.

Освен това, те са концентрирани и трябва да използваме много малко количество от тях при ежедневното миене на зъбите. В някои случаи, отново по препоръка на специалист, можем да редуваме тяхната употреба с по-леки и щадящи продукти за устна хигиена.

Избелваща паста за зъби

На тях разчитаме най-често, ако не искаме да се подлагаме на специализирани процедури по избелване или пък имаме естествено бели зъби, чиито блясък искаме само да подсилим.

Професионалните или медицински пасти за зъби отново не могат да ни гарантират ефекта на избелването със специализирана апаратура в стоматологичния кабинет, но имат по-силен действие от козметичните. Именно затова обаче, употребата им трябва да бъде консултирана с нашия специалист.

Основната причина е, че в някои случаи може да се появи свръхчувствителност на зъбите заради активните съставки и частиците с различна абразивност в този тип пасти. А това изисква възстановяване на емайла в последствие.

Паста за зъби с течен емайл

Голяма част от пастите за зъби на пазара са без съдържание на флуорид, но точно в тези той е една от активните съставки, заедно с хидроксиапатита, който съставя зъбния емайл на 97%.

Реминерализиращите пасти за зъби имат за цел да възстановяват повредената емайлова и дентинова повърхност. Това води след себе си редица положителни ефекти – най-вече намаляване на чувствителността на зъбите, както и до по-добрия им вид.

Този тип медицински пасти запълват порите и цепнатините по повърхността на зъбите. Освен че така те изглеждат по-гладки и здрави, се предотвратява бъдещата поява на кариеси благодарение на невидимия защитен слой, който се образува. Заради силното си действие, тези пасти за зъби отново е препоръчително да се използват след консултация с дентален специалист.

Има и специални медицински гелове със същото предназначение, които се нанасят сутрин и вечер, след като сме измили зъбите си с подходяща за целта паста.

Пасти за зъби срещу плака

В тях основната съставка отново е флуорид. В тези пасти често се съдържа и антибактериалният агент хлорхексидин. Тук ролята му е да потиска развитието на бактерии, които водят до натрупване на плака по повърхността на зъбите, а тя от своя страна, до редица проблеми - от неприятен дъх до кариеси.

Пасти за зъби срещу пародонтит

Проблемите с венците често се оказват много по-упорити и дори по-болезнени от тези със зъбите. Те изискват адекватно и професионално лечение, каквото можем да намерим в дентална клиника Кавидент. То обаче трябва да бъде съпроводено и с правилната ежедневна грижа.

Тя най-често включва специализирана паста за зъби за лечение на пародонтит. В тези продукти не се съдържа флуорид, а различни противовъзпалителни съставки. Възможно е да са добавени и растителни екстракти, които имат същото действие.

Основната цел на тези пасти е да спрат и намалят кървенето и раздразнението на венците. Много е важно обаче до каква степен се е развила пародонтозата при нас, защото при по-тежките случаи въпросните продукти може да нямат търсения ефект. Тогава единственото адекватно лечение може да се приложи от нашия стоматолог в дентална клиника Кавидент, където проблемите с венците се лекуват по най-модерен способ.