Какво е козметична стоматология

Нейният акцент е денталната реставрация, за да се постигне съвършен цвят, позиция, размер и форма на зъбите в устната кухина. В нея влиза всяка стоматологична дейност, която се извършва, за да се подобри вида на зъбите и венците и естетиката на усмивката като цяло.

В повечето случаи обаче се налага и лечение на дентални и пародонтски проблеми, които са несъвместими с идеята за красива усмивка. Затова и козметичната стоматология може да се определи като едно неразделна част от денталната медицина, при която постигането на просто здрави зъби не е достатъчно, защото те трябва да са и красиви.

Именно козметичната стоматология привлича към дентален център Кавидент все повече пациенти, които може да няма проблеми със зъбите и венците, но просто искат да се погрижат за добрия им вид. Така бързо се размива и митът, че зъболекарският кабинет е страшно място за мъчения. Дори напротив - от него може да излезем много по-красиви, отколкото сме влезли.

Дейности, които са част от козметичната стоматология

Най-общо, в козметичната стоматология влизат дейности и процедури от отродонтията, протетичната и профилактична стоматология, имплантологията и пародонтологията.

В повечето случаи е необходим комплекс от процедури от различни области на денталната медицина, защото здравето на устната кухина е неразделно свързано с красотата. Това води и до необходимостта от изготвяне на подробен план с конкретни стъпки, които трябва да се предприемат - започва с лечение и се пристъпва към изцяло естетичните процедури.

Процедурите могат да включват добавяне на материал към зъбите и венците (например бондинг, коронки, присадки на венците), отстраняване на структура от зъбите или венците, изправяне на зъбите и процедури, свързани с тяхната структура.

Повечето процедури, които влизат в обхвата на козметичната стоматология, са неинвазивни. Една от иновациите в денталната медицина - лазерът, позволява пълен контрол върху взаимодействието и голяма прецизност.

Видове процедури

1. Избелване - най-често прилаганата естетична стоматологична процедури. Извършва се по различни технологии, като най-модерната, която се предлага в дентален център Кавидент, е с лазер.

2. Бондинг - най-лесният начин да коригираме формата, големината на зъбите, отчупвания по тях и разстоянията между тях. По-евтината алтернатива на фасетите, а желаният резултат може да се постигне в рамките на само едно посещение.

3. Поставяне на фасети - това са малки "люспички", които позволяват коригиране на формата и големината на зъбите, за да бъдат те равни, бели и перфектно изглеждащи. Предпочитаният избор на звездите.

4. Поставяне на мостове - Използва се за заместване на един или няколко липсващи зъба. По-евтината алтернатива на имплантите и все така използвана.

5. Импланти - най-просто казано това са изкуствени зъби, които се поставят върху предварително имплантирани в костта винтове.

6. Гингивална пластика - корекция на венеца, която повдига и скулптурира неговата линия.

7. Коригиране на захапката - става с помощта на хирургически процедури или чрез използването на ортодонтски апарати.

8. Ортодонтски процедури - те са много и разнообразни, а целта им е само една - коригиране на всякакви отклонения от златния стандарт за подреждането на зъбите в устната кухина.

Кога ни е необходим козметичен зъболекар

Когато искаме да имаме не просто здрава, но и красива усмивка. Когато искаме да се погрижим за своята увереност, защото именно усмивката е това, което често прави доброто първо впечатление.

В много случаи ежедневни навици като консумация на кафе, газирани напитки и тютюнопушене води до оцветява и пожълтяване на зъбите. Некоригираната захапка и разположение на зъбите в устната кухина също може да претърпи промяна на по-късен етап от живота.

Кой е добрият козметичен стоматолог

Не е задължително денталният специалист да е дефиниран точно с титлата "козметичен стоматолог", защото, както разбрахме от по-горе, са му необходими различни познания от денталната медицина и широк поглед върху възможностите, с които разполага.

От съществено значение при избора ни е да изберем дентален специалист от клиника, която предлага различни иновативни технологии в областта. Най-доброто място в София, където можем да ги открием, е дентален център Кавидент.

Ако се спрем именно на него, ще сме сигурни в максимално добрия ефект на лечението, защото развитието не спира и ни предлага нови, по-удобни и по-безболезнени възможности да се сдобием с усмивката, която искаме.

Разбира се, козметичният стоматолог трябва да има различни допълнителни квалификации и достатъчно опит, за да може да ни предложи най-подходящия за нашия случай план за лечение и процедури, които да съвпаднат на желанията и възможностите си. А екипът на Кавидент е съставен именно от такива дентални специалисти.

Козметичната стоматология стана възможна не само благодарение на иновативните апарати, но и на коренната промяна на материалите, които се използват в кабинета на зъболекаря. Вероятно си спомняме онези грозни, черни пломби, които бяха всичко друго, но не и естетични. Или металните коронки, които се забелзват от километри.

А в Кавидент можем да сме сигурни, че за нашата усмивка ще използват само най-висококачествените материали с голям срок на годност, издръжливост и не на последно място - добри естетически свойства.

Поддържаща грижа

Именно тя е от съществено значение за процедурите от козметичната стоматология. Когато говорим за избелване на зъбите или поставяне на фасети, трябва да имаме предвид, че грижата за тях не свършва, а започва с излизането от стоматологичния кабинет.

При някои случаи се налагат профилактични посещения през определен период от време, като са възможни и корекции. Н онай-важното е да поддържаме добра орална хигиена и да се откажем от навиците, които отнемат красотата на усмивката ни. Трябва да сме наясно с това и да го приемем, преди да започнем своето лечение.